
- Glutamina zaliczana jest do warunkowo niezbędnych aminokwasów, czyli takich, które mimo to, że nasz organizm może sam je wytwarzać, to w pewnych okolicznościach muszą zostać dostarczone z pożywienia. Dziać się tak może np. wtedy, gdy jesteśmy obciążeni dużym stresem, przechodzimy chorobę, zbyt dużo trenujemy, stosujemy bardzo rygorystyczną dietę, czy jesteśmy po zabiegu szpitalnym.
- Okazuje się, że komórki układu odpornościowego wykorzystują glutaminę jako swoje główne źródło paliwa. Gdy w organizmie jest jej zbyt mało, obniżeniu może ulec sprawność układu odpornościowego.
- Gdy niedobór glutaminy wywoływano u sportowców wytrzymałościowych, podawanie glutaminy przyczyniło się do znacznego zmniejszenia występowania chorób górnych dróg oddechowych.
- W prosty sposób zasoby glutaminy możemy uzupełnić za pomocą suplementacji samym aminokwasem - L-glutaminą lub poprzez zwiększenie spożycia białka serwatkowego, które charakteryzuje się dużą zawartością glutaminy.
Twój komentarz