Katarzyna Gaworska-Lipiec

Przygotowanie do wizyty

Opisanie dotychczasowej diety- dzienniczek żywieniowy

Przed pierwszą wizytą w poradni warto stworzyć listę spożytych produktów z przynajmniej jednego wybranego dnia. Dla jeszcze lepszej  i bardziej wiarygodnej analizy zalecamy spisanie przynajmniej trzech dni (2 dni w tygodniu i 1 dzień weekendowy). Przygotowując listę należy pamiętać, aby zapisać możliwie każdy spożyty produkt, w tym również wypite płyny (łącznie z wodą). Każdy zapis w danym dniu powinien zawierać następujące informacje:

  • Godzina
  • Produkty
  • wielkość/ilość
    spożytego produktu

Oto przykład:

  • 12:00 mandarynki, 3 sztuki
  • 13:00 herbata czarna, kubek,  2 łyżeczki cukru
  • 14:00 czekolada biała, 6 kostek

Im precyzyjniej zostaną określone składniki posiłku, tym dokładniej będzie mogła zostać wykonana analiza Twojej dotychczasowej diety. Bardzo istotne jest podanie wielkości produktu lub gramatury. Każdy posiłek należy rozpisać na poszczególne składniki. Zamiast "Bułka z masłem" zapisz proszę "bułka pszenna" oraz "masło" (zobacz przykład poniżej). Ważne jest także, aby nie ukrywać ani nie dodawać nic do listy. Pamiętajmy, że będę mogła w pełni prawidłowo zanalizować dotychczasowy sposób żywienia tylko wtedy, gdy będzie on zgodny z rzeczywistością :)

Poniżej w tabeli znajduje się przykładowy wzór dzienniczka żywieniowego

Pobudka 6:40
8:00
grahamka, 1 mała
masło, czubata łyżeczka
twaróg półtłusty, 3 duże łyżki
pomidor, 1 duży
kawa, 1 szklanka
mleko 2%, 50ml




8:10
woda niegazowana, 0,5l
9:00
pączek z marmoladą, 1 sztuka
herbata czarna, 1 szklanka
10:30 – 11:30
jeździłam na rowerze stacjonarnym
13:00
jabłko, 1 duże, woda niegazowana, 0,5l
14:00
kotlet z piersi kurczaka, mały około 100g
batat, 1 mały
masło, 1 łyżeczka
ogórek kiszony, 2 sztuki
sok pomarańczowy, szklanka



18:00
lody Big Milk śmietankowe, 1 sztuka, piwo 0.5l
22:00
chleb żytni, 2 kromki
ser żółty, 2 plastry
Zasnęłam około 23:30

Przygotowanie do pomiaru

Jednym z elementów terapii i monitorowania procesu zmian jest pomiar masy i składu ciała. W poradniach DOBRY DIETETYK℠ HALINÓW pomiar ten dokonywany jest przy wykorzystaniu bioimpedancji elektrycznej (BIA). Metoda ta daje nam możliwość oceny kompozycji organizmu. BIA polega na pomiarze przepływu prądu w fazie wodnej i tłuszczowej organizmu. Stosując tę metodę można określić: zawartość tkanki tłuszczowej, beztłuszczowej masy ciała, stopień nawodnienia organizmu oraz jego podstawową przemianę materii. Pomiar składu ciała za pomocą bioelektrycznej impedancji to metoda całkowicie nieinwazyjna i bezpieczna.

W celu wykonania szybkiego oraz wiarygodnego wyniku badań prosimy o zachowanie następujących zasad:

  1. W dniu pomiaru nie zakładaj długich rajstop, gdyż pomiar wykonywany jest boso (dotyczy kobiet).
  2. Pomiar powinien odbywać się min. 3 godziny po jedzeniu.
  3. Do pomiaru należy przystąpić z pustym pęcherzem. Organizm nie może być ani mocno nawodniony, ani odwodniony.
  4. Pomiar powinien być wykonany min. 3 godziny po wysiłku.

POKAŻ