
Składniki:
- szklanka mąki ( u mnie pół na pół pszenna z gryczaną)
- 1 jajko
- ok 180ml mleka
- 35g roztopionego masła
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- opcjonalnie cukier/ ksylitol - łyżka
Przygotowanie:
Jajka roztrzepać widelcem lub rózgą kuchenną w miseczce do uzyskania lekko spienionej konsystencji, dodać wcześniej roztopione i ostudzone masło oraz mleko i wymieszać. Mąke przesiać (placuszki będą pulchniejsze :) ) i dodać do jajek, nastepnie proszek do pieczenia, sól i ewentualnie cukier gdy używamy (ja osobiście rezygnuje z cukru na rzecz słodkich dodatków np. owoce, dobry dżem, syrop klonowy czy masło orzechowe). Składniki wymieszać do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
Smażyć na suchej patelni, w razie potrzeby można dodać odrobinę masła lub oleju. Smażymy z jednej strony do momentu, aż zobaczymy pęcherzyki, przekładamy na drugą stronę.
Dodajemy ulubione dodatki :) SMACZNEGO
Twój komentarz