
Witamina C (kwas askorbinowy) zdecydowanie najczęściej kojarzona jest ze wspomaganiem odporności. I słusznie. Do funkcjonowania organizmu ludzkiego jest niezbędna. Poniżej przedstawione zostały jej najważniejsze funkcje:
- niewystarczające ilości witaminy C skutkować mogą osłabieniem odporności i zwiększać podatność organizmu na infekcje,
- występujące infekcje dalej obniżają dostępne dla organizmu zasoby witamin C,
- objawy trwających już infekcje mogą zostać skrócone/złagodzone,
- możesz mieć jej braki (niedobór witaminy C jest czwartym co do wielkości niedoborem składników odżywczych w Stanach Zjednoczonych),
- profilaktyczne spożycie witaminy C nie jest duże - około 150-200 mg na dzień; jednak w określonych warunkach potrzebne mogą być większe dawki.
Wybrane najlepsze źródła pokarmowe witaminy C:
" acerola,
" owoce dzikiej róży,
" kiwi,
" cytrusy,
" owoce jagodowe,
" papaja,
" ananas,
" brokuły,
" papryka,
" szpinak,
" dynia.
Warto jednak pamiętać, że tak samo jak do niedoboru, można doprowadzić do nadmiaru witaminy C w organizmie. Jej nadmiar nie jest toksyczny, jednak może powodować bardzo nieprzyjemne dolegliwości takie jak: nudności, biegunkę, dolegliwości żołądka, wymioty, wysypkę skórną, a także co ciekawe, może obniżać odporność po nagłym zmniejszeniu jej dawki. Dlatego bardzo ważne jest, aby przestrzegać zasad dotyczących ilości suplemetacji danego składnika, które otrzymamy od lekarza, farmaceuty, dietetyka czy przeczytamy na ulotce.
Bibliografia:
Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
Twój komentarz