17 Paź

Jak naturalnie wspomagać swoją odporność?

Zapraszam do cyklu ciekawostek dotyczących wspomagania odporności poprzez naszą dietę. Na początek kwas askorbinowy czyli znana nam wszystkim witamina C!


Spożycie odpowiedniej ilości witaminy C jest bardzo ważne nie tylko w czasie infekcji. Regularna podaż tego związku powinna być dostarczana w naszej codziennej diecie poprzez wybieranie produktów cieszących się jej dużą zawartością. Na szczęście witamina C znajduję się w wielu często wybieranych produktach w naszym kraju, więc warto o nich pamietać robiąc codzienne zakupy, przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym. A czemu tak na prawdę ta witamina jest aż tak ważna?:


" niewystarczające ilości witaminy C skutkować mogą osłabieniem odporności i zwiększać podatność organizmu na infekcje,
" występujące infekcje dalej obniżają dostępne dla organizmu zasoby witamin C,
" objawy trwających już infekcje mogą zostać skrócone/złagodzone,
" możesz mieć jej braki (niedobór witaminy C jest czwartym co do wielkości niedoborem składników odżywczych w Stanach Zjednoczonych),
" profilaktyczne spożycie witaminy C nie jest duże - około 150-200 mg na dzień; jednak w określonych warunkach potrzebne mogą być większe dawki.

W jakich produktach znajdziemy najwięcej witaminy C? Poniżej prezentuje listę produktów bogatych w kwas askorbinowy:
" acerola,
" owoce dzikiej róży,
" kiwi,
" cytrusy,
" owoce jagodowe,
" papaja,
" ananas,
" brokuły,
" papryka,
" szpinak,
" dynia.

Bibliografia:
Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211

Twój komentarz




POKAŻ